SIGNE ASMUSSEN sopran TINE REHLING harpe / 17.5.2022

kl. 19:30 Roskilde Gymnasium
Bondetinget 1, 4000 Roskilde

Koncertprogram

Carl Nielsen (1865-1931)
Nu er dagen fuld af sang (digt Jeppe Aakjær)
Underlige Aftenlufte (digt Adam Oehlenschläger)
Hør, hvor let dens Vinger smækker (digt Jeppe Aakjær)
Tit er jeg glad (digt B.S. Ingemann)
Jeg bærer med smil min byrde (digt Jeppe Aakjær)
Jeg lægger mig så trygt til ro (digt Christian Winther)
Sænk kun dit hoved du blomst (digt Johannes Jørgensen)

Alma Mahler (1879-1964)
fra “Fünf Lieder”
Bei dir ist es traut (digt Rainer Maria Rilke)
Ich wandle unter Blumen (digt Heinrich Heine)

Issac Albeniz (1860-1909)
Asturias – for solo harpe

Manuel de Falla (1876-1946)
fra “Siete Canciones Populares Españolas”
Asturiana
Nana
Polo

pause

Per Nørgård (1932-)
Variationer over “Som året går/Vintersalme” (digt Ole Sarvig)
Consolazione – for solo harpe, tilegnet Tine Rehling
Landskab (digt Thøger Larsen)
Mens toner daler – for solo harpe, tilegnet Tine Rehling
Tordenbygen (digt Thøger Larsen)

Benjamin Britten (1909-1969)
fra Eight Folk Song Arrangements: Lord! I married me a wife
She’s like a swallow Lemady Bonny at morn David of the White Rock Bird Scarer’s song

Én af Danmarks største, nulevende komponister, Per Nørgård, fylder 90 år den 13. juli 2022, i det hele taget en af de mest originale kunstnere i dansk kulturliv. Aftenens koncert er en fejring!

Tine Rehling er en af de musikere, Nørgård har arbejdet tættest sammen med i de seneste næsten 20 år, og hun ønsker derfor at bidrage til fejringen af Nørgårds liv og værk med nogle fine koncerttilbud.

Samarbejdet begyndte i 2002 med Tine Rehlings opførelse af Nørgårds Concertino for harpe og 13 in-strumenter, “Konge, Dame, Es”, med Esbjerg Ensemble. Dette resulterede dels i en indspilning for DA-CAPO af “Konge, Dame, Es” plus en række andre værker med harpe og dels i, at Nørgård kompone-rede et nyt, koncertant værk til Tine Rehling, “Gennem Torne”, der blev uropført i 2004.

Per Nørgård udtalte i forbindelse med sin første oplevelse af Tine Rehlings spil: “Tines enestående ind-levelse i mit tonesprog parret med virtuositet af internationalt format gjorde et stærkt og uventet indtryk. Min harpemusik er ikke just traditionel, men for Tine virkede alt lige så naturligt, som havde hun selv på forhånd drømt musikken.”
www.Per-Nørgaard

Et helt nyt samarbejde i dansk musikliv tager sin begyndelse, når den lyrisk-dramatiske sopran Signe Asmussen og harpenisten Tine Rehling går sammen om at fortolke musik af Alma Mahler, Carl Nielsen, Per Nørgård, Benjamin Britten, Manuel de Falla m. fl.

Siden debutkoncerten fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med anmeldelser, der udråbte hende til ”en sanger med ekstraordinære mulig-heder” og en ”vokal intimforfører”, har Signe Asmussen slået sit navn fast som én af sin generations mest alsidige og karismatiske sangerinder; en musikalsk kamæleon, som uden problemer boltrer sig i snart sagt alle genrer.
Hun optræder som solist med landets orkestre, og hendes store interesse for kammermusik og den nye kompositionsmusik har ført til utallige CD-indspilninger og tæt koncertsamarbejde med ensembler som Es-bjerg Ensemble, Ensemble Storstrøm, Athelas Sinfonietta, Figura, Scenatet og Theatre of Voices, med hvem hun har uropført adskillige nye værker og musikdramatiske produktioner.

Publikumstække og et åbenlyst skuespiltalent har ført til engagementer på Det Kgl. Teater, Den Jyske Opera og som fast medlem af “GuidOpera” og ”Operettekompagniet”, hvor hun har haft stor succes i hovedpartier-ne i “Madama Butterfly”, “Barberen i Sevilla”, “Tosca” og “Fla-germusen”.

Derudover turnerer hun sammen med sin cubanske mand, sangeren Ernesto Manuitt Hernández med latin-jazz ensemblet ”The Latin Clásico” i et crossover-program bestående af nordiske sange, viser, arier, jazz-standards sammen med de mest elskede, sydamerikanske boleros og son montunos.

Favoritdisciplinen har dog altid været lied’en, som bringer hende tæt på publikum, og hendes utrættelige ind-sats for lied’ens udbredelse indbragte hende i 2009 den prestigefyldte Aksel Schiøtz-pris. I 2014 blev hun desuden belønnet med Dansk Komponistforenings Musikerpris.

”….Tyve minutter taget ud af evigheden og fyldt med forunderlighed var Tine Rehling og hendes medmusi-keres bidrag. Tak for det!” Sådan skrev Thomas Michelsen i Politiken i 2007 efter Per Nørgårds 75-års fød-selsdagskoncert i Tivolis Koncertsal.

Tine Rehling slog tidligt sit navn fast og optræder jævnligt som solist og kammermusiker i ind- og udland og har været solist med en række af de danske symfoniorkestre. Som kammermusiker har hun bl. a. et fast samarbejde med solofløjtenist i DR Symfoniorkestret, Ulla Miilmann. Desuden optræder hun jævnligt med sa-xofonisten Benjamin Koppel, guitaristen Mikkel Nordsø og Ole Theill, indiske tablas. Sammen med sidst-nævnte to musikere fra den rytmiske verden spiller hun musik inspireret af Flamenco’en, arabisk, afrikansk og indisk klassisk musik.

Tine Rehling arbejder til stadighed for at udvide repertoiret for harpe i samarbejder med flere danske kompo-nister.
Hun har siden 2002 haft et særligt tæt samarbejde med Per Nørgård, som har skrevet og dedikeret adskillige soloværker til hende, bl. a harpekoncerten ”Gennem Torne”.

I 2006 udgav hun en samlet indspilning af Per Nørgårds musik for harpe solo, solokoncerter og kammermu-sik i samarbejde med Esbjerg Ensemble. CD’en blev samme år udnævnt til månedens CD på det engelske internet-magasin Musicweb International med ordene ”En fremragende CD, superbt spillet.” Desuden har hun turneret med Per Nørgårds soloharpeværker og harpekoncerter i bl. a. Sverige, Estland, Rusland, Polen, Irland og på Hawaii.

Læs mere om Signe Asmussen og Tine Rehling på:
https://signeasmussen.dk/
www.tinerehling.com/