NORDIC STRING QUARTET / 10.11.2020

UROLIGE TIDER – OPLEV DEN HISTORISKE SPÆNDVIDDE 1790-2020 via strygekvartetter

kl. 19:30 Roskilde Gymnasium
Bondetinget 1, 4000 Roskilde

Download flyer

Kirstine Zeuthen Schneider, violin*
Mads Haugsted Hansen, violin
Daniel Eklund, bratsch
Lea Emilie Brøndal, cello


NORDIC STRING QUARTET


*) Under Heiðrun Petersens barsel afløser
Kirstine Zeuthen Schneider på 1.violin


Hanne Tofte Jespersen

‘UROLIGE TIDER – Haydn-Tofte Jespersen-Britten’
www.uroligetider.dk

Vi har engageret det prisvindende ensemble Nordic String Quartet til at spille et program, som sætternutidens urolige tider i relief. Valget faldt på Haydns Op.76,2 “Kvinten” fra 1797-98, en værkbestilling hos Hanne Tofte Jespersen og Brittens 1. strygekvartet fra 1941 – og hvorfor nu det?

Joseph Haydn (1732-1809) skrev sine sidste seks strygekvartetter, mens truslen om krig i Europa rykkede tættere og tættere på. Haydns arbejdsgiver i næsten 30 år, fyrsteslægten Esterhazy, hørte til blandt Østrig-Ungans mest velhavende. Den franske revolution 1789 havde sat spørgsmålstegn ved den gamle adels rolle. Franske musikere flygtede til London, som blev centrum for musikalsk nyskabelse. Haydn rejste dertil flere gange, og med de seks kvartetter Opus 76 fornyede han endnu engang strygekvartetgenren.

Knap 150 år efter skrev Benjamin Britten (1913-76) sin første strygekvartet i USA. Han var pacifist og havde i 1939 forladt England sammen med partneren, tenoren Peter Pears. Bestillingen i 1941 på en strygekvartet fra en af “den nye verdens” kunstmæcener var kærkommen. Men trods en kunstnerisk frugtbar USA-tid med mange opgaver og succes med dem, besluttede Britten og Pears at vende tilbage til England. På den lange sørejse over Atlanten i 1942 genskrev Britten sit lysende korværk over W.H.Auden’s hyldestdigt til musikkens skytsengel Hymn to St Cecilia. Strygekvartetten havde han ladet begynde sfærisk, nærmest korisk, for så at udfolde værket med intens rytmisk og tematisk vitalitet.

Om sin kvartet fortæller Hanne Tofte Jespersen: “I livtag med strygekvartetgenren har det for mig udgjort en kæmpe inspiration at skulle dykke ned i værker af de to mestre, Haydn og Britten, og tage afsæt i noget, der havde “urolige Europa” til fælles med starten af det 21.årh. Set i bakspejlet har der også været en mærkelig forudanelse over det. Mens jeg lagde sidste hånd på denne min første strygekvartet, dukkede corona covid-19 op på arenaen, og uropførelsesåret 2020 er om noget præget af urolige tider over hele kloden.

– Strygekvartet “Urolige Tider” åbner med inspiration fra både Britten og Haydn. 1.satsens nedadgående kvart findes indlejret i Hymn to St Cecilia. I 2.sats Andante dukker brudstykker op fra Haydns Andante. 3.sats “Burlesque” i al dens absurdiet ved jeg ikke, hvor kom fra. Men 4. sats er inspireret af en gammel gælisk tekst, der handler om længsel efter dyb fred. Slutningen er Hommage à Britten; den vender tilbage til harmonikken fra Hymn to St Cecilia og mit eget koriske udgangspunkt.”

Programmet for koncerten er blevet til i et samarbejde mellem Nordic String Quartet, komponisten Hanne Tofte Jespersen og fem danske musikforeninger på initiativ af Kammermusikforeningen Brage i Randers. Projektet er støttet af Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Koda Kultur og William Demant Fonden.

Nordic String Quartet blev dannet i 2013 og har siden markeret sig stærkt på den skandinaviske og internationale koncertscene. Ensemblet er modtager af Odd Fellow Logernes Musikpris, Léonie Sonnings talentpris, Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat, P2-prisen. I 2016 påbegyndte kvartetten et indspilningsprojekt af Pelle Gudmundsen-Holmgreens samlede strygekvartetter (pladeselskab Dacapo). CD med kvartetterne 1-6 blev udgivet i 2019 og vandt P2 Prisen 2020 under kategorien ”Årets album med ny klassisk”. Kvartetter af Nancy Dalberg er også CD-udgivet i 2019.

læs mere om kvartetten på  www.nordicstringquartet.com

Hanne Tofte Jespersen har musikalske rødder i både klassisk europæisk tradition og  i verdensmusik. Hun har bl.a. skrevet  instrumentalværker for sinfonietta og kammermusikalske besætninger, værker for solostemmer, kor og blandet instrumental besætning, interaktive værker og itonesættelser af nutidige land- og bylandskaber. Hendes musik er opført i Danmark, Sverige, Færøerne, Island, England, Wales, Tyskland, Italien, Ghana. I de seneste år har hun bl.a. samarbejdet med Esbjerg og Storstrøm Ensembler, med Gitta-Maria Sjöberg & Polina Fradkina, og med Festival Lübecker Lauten Lust. I 2020 er hun repræsenteret ved Nordiske Musikdage.

Hun har modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening, DJBFA; besøgsstipendier fra KulturKontakt Nord; bestillingshonorarer fra Statens Kunstfond, DKF, ensembler og solister, festivaler, kommuner og kulturinstitutioner m.fl.

Læs mere om Hanne Tofte Jespersen:

www.musicforthemysteries.org

Joseph Haydn (1732 – 1809) opus 76 nr 2 i d-mol “Kvinten” (1797-98)

Allegro

Andante o più tosto allegretto

Menuetto. Allegro ma non troppo

Vivace assai

Hanne Tofte Jespersen (1956) Strygekvartet Nr.1 “Urolige Tider” – uropførelse (2020)

Adagio. Allegro Vivace. Meno mosso

Andante. Tema con variazioni – Hommage à Haydn

Burlesque

Largo. Deep Peace – Hommage à Britten

Benjamin Britten (1913 – 1976) Strygekvartet nr 1 i D-dur (1941)

Andante sostenuto

Allegro vivo Allegro con slancio

Andante calmo

Molto vivace

da.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn

https://en.wikipedia.org/wiki/String_Quartets,_Op._76_(Haydn)

da.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Britten

https://en.wikipedia.org/wiki/String_Quartet_No._1_(Britten)