kl. 16:00 Roskilde Gymnasium
Bondetinget 1, 4000 Roskilde
Johannes Brahms (1833-1897)
Drei intermezzi – opus 117 (1892)
1. Es-dur
2. B-mol
3. Cis-mol
Kuno Kjærbye (1959)
Sonate nr. 2 – uropførelse (2022)
1. Prelude – ‘Wandering’
2. Stumbling Sugarbeet Dance 3. Fantasia
4. Aria rezitativo
5. Burleske
6. Atonement
Pause
Fanny Hensel (1805-1847)
September fra “Das Jahr” (1841)
Carl Nielsen (1865-1931)
Tre klaverstykker opus 59 posthumt (1928)
1. Impromptu – Allegro fluento
2. Adagio
3. Allegro non troppo
Johannes Brahms (1833-1897)
Vier Klavierstücke – opus 119 (1892-93)
1. Intermezzo h-mol
2. Intermezzo e-mol
3. Intermezzo C-dur
4. Rhapsodie Es-dur
Som motto for Brahms første intermezzo opus 117, står de indledende strofer fra skotske Lady Anne Bothwell’s klagesang:
Schlaf sanft mein Kind, schlaf sanft und schön / Sov sødt mit barn, sov sødt og skønt
Mich dauert’s sehr, dich weinen sehn / Det gør mig ondt at se dig græde
Denne stille intime stund man her oplever, er et fint sindbillede på hele værkets karakter.
I et krydsfelt mellem indadskuen og udfoldelse står Kuno Kjærbyes nye værk Sonate nr. 2:
Det indledende præludiums hovedtema, som toner frem gennem hele værket, er oprindelig opstået som en musikalsk gendigtning over Hans-Magnus Enzensberger digt fra 1960 “Ære være sellerien” – en hymne til sellerien med dets billede af selleriknolden som en lille klode:
“det spæde jordhjerte, sellerien, / menneskeligere end mennesket / æder ikke sin lige …
Denne tætte sansning modstilles af udadvendt kraft i digtet, hvor udstrakt tid i det hurtigste – lynet bliver beskrevet: “endsige lynet, længe leve lynet…” og ligeledes i musikken:
Mennesker i dialog, temaer i forskellige tempi flettet ud og ind af hinanden.
Sidste sats Atonement – Forsoning bringer hele værket i balance. Den sats er en nytolkning af den afsluttende sats Transition fra Temperance – trio for klarinet, bratsch og klaver (2015):
https://kunokjaerbye.dk/lydfiler/ (John Kruse, klarinet, Anette Slaatto, bratsch, Christina Bjørkøe, klaver)
Kuno Kjærbye
Christina Bjørkøe
Christina Bjørkøe begyndte at spille klaver som 5-årig. Hun var elev af Therese Koppel indtil 1990, hvor-efter hun i en alder af 19 år blev optaget på Juilliard School of Music i New York som elev hos Seymour Lipkin. Senere afsluttede hun sine studier hos Anne Øland på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvorfra hun debuterede i 1997.
Hun optrådte som solist med symfoniorkester allerede som 16-årig og har siden givet koncerter som so-list og kammermusiker både i Tivolis store serier med musik af Beethoven, Chopin og Schubert og rundt om i Europa, USA, Sydamerika og Asien.
Christina Bjørkøe har indspillet Carl Nielsens klaverværker, som indbragte hende P2-prisen – da den var Ugens CD i P2 Musik, skrev Jens Cornelius: Denne nye dobbelt-cd er så god, at den er en musikhistorisk begivenhed – det er den danske musikpresse enig om, for her mødes en komponist og en musiker på præcis samme bølgelængde. Christina Bjørkøe modtog ligeledes P2 prisen i 2005, for bedste klassiske soloudgivelse med Knudåge Riisagers klaverværker.
Christina er tildelt adskillige priser og legater, her kan nævnes Victor Borges Legat, Gladsaxe Musikpris,
Carl Nielsens Rejselegat. Christina Bjørkøe har været solist med de fleste danske symfoniorkestre og blandt orkestre i udlandet kan nævnes Det tjekkiske Kammerorkester, Recife Festival Orchestra i Brasili-en,
Malmö Symfoniorkester og Iceland Symphony Orchestra og DR SymfoniOrkestret. De seneste år har hun givet koncerter i Kina, Sverige, Polen, Tjekkiet, Kroatien, Tyskland, Norge, Sverige og Sydamerika og Dubai.
Ud over Carl Nielsens klaverværker har Christina indspillet Beethovens Diabelli Variationer,
Bachs Goldberg Variationer, Chopins 24 præludier, klaverværker af Clara og Robert Schumann og som nævnt af Knudåge Riisager. Dertil har hun indspillet Niels Viggo Bentzons klaversonater; sammen med Johannes Søe Hansen, violin, Vagn Holmboes violinsonater og Riisagers værker for violin; sammen med Arne Balk-Møller, violin, Romantiske violinsonater af Børresen, Glass og Henriques.
Christina har med Copenhagen Classic indspillet kammermusikværker af Herman D. Koppel og med Det Tjekkiske Kammerorkester indspillet Mozarts 21. og 23. klaverkoncerter. Seneste indspilning Rovsing Olsens Klaverkoncert med Odense Symfoniorkester.